NIS2 - pas nu på ikke at overimplementere
12-01-2024
I en verden, hvor digitaliseringen trænger dybere ind i hver eneste sektor, bliver truslen fra cyberangreb mere påtrængende end nogensinde før. EU's svar på denne voksende trussel er NIS2-direktivet, som er designet til at øge cybersikkerheden på tværs af vitale sektorer såsom energi, transport, sundhed, finansielle tjenester og flere andre. Ved at udvide dækningsområdet, søger direktivet at sikre en omfattende beskyttelse og styrke Europas forsvar mod cybertrusler.
NIS2-direktivet stiller strenge krav til både "vigtige" og "væsentlige" enheder inden for disse kritiske sektorer. Organisationerne forventes at implementere avancerede sikkerhedsforanstaltninger for effektivt at skærme sig mod cyberrisici. Dette inkluderer risikostyringstiltag, rapportering af hændelser og overholdelse af tilsynsprocedurer for at højne det samlede cybersikkerhedsniveau i EU.
Et særligt fokusområde i NIS2 er kravene til organisationernes ledelseslag. Det er her, direktivet bryder nyt land ved at introducere et ansvar, der rækker langt ud over de tekniske aspekter af cybersikkerhed. Ifølge direktivet er det essentielt, at ledelseslaget - herunder mellemledere, topledelsen og bestyrelsen - erhverver sig en dybdegående forståelse af IT-sikkerhed. Dette skyldes, at de vil være ansvarlige for eventuelle mangler eller fejl i organisationens cybersikkerhedsstyring.
I overensstemmelse med NIS2-direktivets artikel 20, stk 2, er det nu et krav, at ledelsen gennemgår og certificeres i grundlæggende cybersikkerhedskurser. Dette skal sikre, at de har de nødvendige kompetencer til at prioritere cybersikkerhed i dagligdagen, uddanne medarbejdere i sikker datahåndtering, evaluere effektiviteten af igangsatte cybersikkerhedstiltag og ikke mindst godkende risikoanalyser og håndteringsplaner for risici.
Denne nye dimension af NIS2 understreger ikke blot vigtigheden af teknologiske foranstaltninger men også behovet for et dybtgående engagement fra ledelsens side. Det signalerer en overgang fra at betragte cybersikkerhed som en isoleret IT-opgave til at anerkende den som en integreret del af den strategiske beslutningsproces på alle niveauer i organisationen.
Ved siden af de øgede krav kommer direktivet også med en advarsel om strenge sanktioner for dem, der undlader at opfylde standarderne. Med bøder op til 4% af omsætningen sætter EU klare incitamenter for organisationer til proaktivt at adressere og forbedre deres cybersikkerhedsforanstaltninger.
NIS2-direktivet repræsenterer derfor ikke kun en udfordring men også en mulighed. Ved at tage de nødvendige skridt mod overensstemmelse kan organisationer ikke kun undgå sanktioner men også styrke deres omdømme og tillid blandt kunder og partnere. Den strategiske værdi af en robust cybersikkerhedsinfrastruktur kan ikke undervurderes i en tid, hvor digitale trusler konstant udvikler sig. Det er hermed blevet et afgørende element i enhver organisations overlevelses- og successtrategi i det 21. århundrede.
Til toppen
Kommentarboks (viser kun åbne kommentarer)
Indholdet, der deles i chatten, repræsenterer kun afsenderens egne holdninger og er ikke nødvendigvis i overensstemmelse med virksomhedens synspunkter. Brug af chatten, herunder af de råd, vejledning m.v. der måtte blive del sker ligeledes på eget ansvar. Bemærkninger der vises her er aktivt tilvalgt til offentliggørelse af afsenderen.